Pravidla ATTour - turnaje

Aktuální pravidla naší tour.

Úvodem

Babolat ATTour je seriál tenisových turnajů určených pro širokou veřejnost v Praze. Hrajeme už od roku 2002.

Pořadatelem je spolek ATT Sport z.s., navenek jej zastupuje vedení spolku (dále jen ATT).

  

Přihlašování na turnaje

1. Přihlášky

  1. Pro hru na turnajích je třeba se nejprve zaregistrovat na portále www.attour.cz (dál jen portál). Bez registrace se není možné přihlásit na žádný turnaj.

  2. Za účast na turnaji se hradí poplatek za hru (startovné). Ten lze uhradit buď z kreditu, nebo platbou na bankovní účet, nebo v hotovosti na místě, kdy je však poplatek vyšší o 100,-Kč na přihlášku.

    • Kredit se nabije platbou na účet 2700190799 / 2010. Do variabilního symbolu je třeba zapsat číslo ID hráče, které je zjistitelné v profilu hráče resp. hráčky (dále jen hráč).

  3. Na portále je zveřejněn kalendář všech nachystaných turnajů s možností se do nich online přihlásit.

  4. Existují určitá omezení při přihlašování:

    • Hráč se smí přihlašovat pouze na turnaje, které odpovídají jeho úrovni (podle ratingu), případně vyšší.

    • V jeden den se lze přihlásit pouze na jeden turnaj.

    • Mladší 18 let hrají jen se souhlasem zákonných zástupců.

    • Aktivní či bývalí velmi dobří závodní hráči hrají jen se souhlasem ATT.

    • Tzv. „Karta ATT“ je rezervační pozice pro VIP hosty nebo hráče, kteří se účastní poprvé ATTour. Není-li využita, po uzávěrce se zruší a pozice se uvolní pro náhradníka.

  5. O pořadí přihlášek před uzávěrkou turnaje rozhoduje den úhrady poplatku za hru (čím dříve tím lépe) a pak číslo přihlášky (čím nižší tím lepší). Toto řazení platí až do uzávěrky turnaje, později došlé platby už pořadí nezmění.

  6. V případě, kdy je o turnaj vyšší zájem, než je jeho kapacita, ATT posuzuje možnost rozšíření o další hráče (možnost navýšení počtu kurtů, občas i přesun do jiného areálu). Pokud kapacitu nelze navýšit, nadpočetní přihlášení hráči budou zařazeni mezi náhradníky.

  7. Den po uzávěrce turnaje proběhne konsolidace přihlášek a vytvoří se konečné seznamy startujících a náhradníků. Výsledek bude zveřejněn na portálu a odeslán emailem každému z přihlášených.

  8. Pokud má hráč dostatek prostředků v kreditu a nezaplacenou přihlášku, má pořadatel turnaje po proběhlé konsolidaci právo uhradit poplatek za hru automaticky z kreditu hráče.

  9. Na turnaj – jsou-li ještě volné pozice - se lze přihlásit online i po uzávěrce, do dne před začátkem turnaje.

  10. Nejpozději den před turnajem je stanoven formát turnaje podle počtu přihlášených a rozlosováni startující hráči do skupin. Poté je vydán program turnaje s výsledkem losování, časy prezencí a časy úvodních zápasů všech hráčů.

  11. Pokud se přihlášený hráč potřebuje z turnaje před jeho konáním odhlásit, je povinen tak učinit bez zbytečného prodlení. Zaplacený poplatek za hru se automaticky připíše do jeho kreditu.

    • Do dne uzávěrky se hráč odhlásí sám online na našem portálu.

    • Po uzávěrce už hráč možnost odhlášení online nemá a zavolá na tlf číslo uvedené v propozicích turnaje. Odhlášení po uzávěrce je zpoplatněné a z z kreditu hráče se automaticky odečte tzv. stornopoplatek ve výši 50% poplatku za hru.

    • V případě absence na turnaji je z kreditu odečten stornopoplatek ve výši celého poplatku za hru.

    • U čtyřher a mixů se částka vrací do kreditu a stornopoplatek zaúčtuje prvnímu hráči ve dvojici (tj. tomu, který podal přihlášku do turnaje).

    • Hráč může do 6 měsíců požádat o odpuštění stornopoplatku. Během této doby musí odehrát nejméně 5 turnajů a vyvarovat se pozdních odhlášení, absencí a porušení pravidel.

2. Ratingy

  1. ATT vyhlašuje turnaje pro různé tenisové úrovně hráčů s cílem, aby si všichni na turnajích zahráli s vyrovnanými soupeři. Každý hráč má proto přiděleno výkonnostní číslo – rating, který určuje, jakých úrovní turnajů se může účastnit. Jinými slovy - rating vyjadřuje schopnost hráče hrát vyrovnané zápasy s ostatními, kteří mají stejný rating jako on.

  2. Rating se mění, pokud výkonnost hráče stoupne nebo klesne natolik, že je zřejmé, že hráč patří na jinou úroveň.

  3. Nový hráč obdrží rating nejpozději po odehrání prvního turnaje. Bez ratingu má možnost se zúčastnit pouze jediného turnaje.

  4. Hráči si v odůvodněných případech mohou sami požádat a případně získat od ATT výjimku ke hře v nižší kategorii, než odpovídá jejich ratingu.

  5. ATT umožňuje hráčům, kterým byl zvýšen rating před zahájením nového ročníku, případně i v jeho průběhu, využívat tzv. adaptační období, kdy se po přechodnou dobu mohou nadále účastnit turnajů v nižších kategoriích, přičemž počet startů bývá nějakým způsobem omezen. 

Rating muž žena
0 neznámý neznámý
1 (nelze získat) začátečnice
2 začátečník mírně pokročilá hráčka
3 mírně pokročilý (pomalejší tenis, hodně nevynucených chyb) pokročilá hráčka
4 pokročilý hráč (udrží míč ve hře, umí zaútočit, ještě dost nevynucených chyb) velmi dobrá hráčka
5 velmi dobrý hráč (už rychlý tenis, dostatek vítězných míčů, méně nevynucených chyb) výborná hráčka
6 výborný hráč (má stategii, umí si připravit útok, kazí malé množství úderů a většinou jen pod tlakem) závodní úroveň 
7 hráč, jehož úroveň hry odpovídá závodní hře přibližně 2. pražské třídy nebo vyšší x

 

Organizace turnajů

1. Standardní formát turnaje

  1. Turnaj se koná v jediný den. Hrají se skupiny + pavouk(y).

  2. Hráči jsou předem rozlosováni do základních skupin obvykle po čtyřech hráčích. Z nich dva (někdy tři) nejlepší postoupí do pavouka o 1. místo (do tzv. hlavní soutěže) a ostatní mohou hrát útěchu. V některých případech mohou být sehrány zápasy o umístění. Snahou je, aby každý hráč odehrál nejméně čtyři zápasy a pokaždé s jiným soupeřem.

  3. Zápasy se hrají na jeden klasický set do 6 gamů dle tradičních pravidel (shody, výhody, 6:6 tie-break). Při kombinaci tříčlenných a čtyřčlenných skupin se ve tříčlenných zápasy sehrají na jeden prodloužený set do 9 gamů, 8:8 tie-break.

  4. Přehled standardních formátů dle počtu hráčů je uveden v tabulce. V mimořádných případech může být formát turnaje jiný (specifická akce, očekávají se vysoké teploty, pěti- šestičlenná skupina, ...).

  5. V případě nepříznivého počasí před nebo na začátku turnaje, ATT rozhodne o posunutí jeho začátku, případně o přesunutí do jiného areálu, kde budou lepší podmínky, nebo o jeho zrušení. O těchto rozhodnutích budou přihlášení hráči neprodleně informováni telefonicky i elektronicky (web, sociální sítě). V případě zrušení turnaje se startovné vrací automaticky všem přihlášeným do jejich kreditů, jiné odhlášení se řeší dle pravidel. Pokud se turnaj přeruší během jeho konání z důvodu nepříznivého počasí, a bude zřejmé, že nebude možné znovu v něm pokračovat, rozhodne organizátor turnaje po konzultaci s areálem a ATT o způsobu jeho dohrání - přerušení nebo zrušení, případně dohrání v jiném termínu.

  6. Přehled formátů je uveden v samostatném dokumentu

2. Rozlosování turnaje

  1. Rozlosování hráčů do skupin probíhá nejpozději večer den před turnajem.

    • Do každé základní skupiny se nasadí jeden z nejlepších hráčů dle nasazovacího žebříčku. Není-li vydáván, pak dle žebříčku okruhu a případně dle uvážení pořadatele. Nemusí se nasazovat, pokud nejlepší přihlášený hráč není v daném žebříčku ani v jeho horní polovině.

    • Do skupiny 1 na první pozici bude zapsán dle pořadí v žebříčku nejlepší přihlášený hráč, do skupiny 2 druhý nejlepší atd. Poté jsou na další pozice ve skupinách náhodným způsobem vylosováni ostatní hráči.

    • Jsou-li na turnaji i po rozlosování volná místa, dodatečně přihlášení hráči je postupně obsazují.

  2. Dojde-li po rozlosování k odhlášení nasazeného hráče, pak nasazení hráčů do skupin se již nemění a za odhlášeného se dopíše buď první náhradník, nebo dodatečně přihlášený další hráč, nebo zůstane pozice uvolněná.

  3. U čtyřher a mixů se pro výpočet nasazení použije součet bodů obou spoluhráčů v žebříčku.

3. Pořadí ve skupinách

  1. O pořadí ve skupinách se rozhoduje podle tohoto klíče:

    1. Vyšší počet výher ve skupině.

    2. Mají-li někteří hráči shodný počet dle bodu a., sestaví se jejich minitabulka vzájemných zápasů a rozhodne, kdo z nich má vyšší počet výher v minitabulce vzájemných utkání.

    3. Mají-li někteří hráči shodný počet výher dle bodu b., rozhodne mezi nimi lepší skóre v minitabulce vzájemných utkání. Hraje-li se na 1 set, je to vyšší rozdíl mezi vyhranými a prohranými gamy. Hraje-li se výjimečně na 2 sety, je to vyšší rozdíl mezi vyhranými a prohranými sety.

    4. Pokud ani dle bodu c. nelze rozhodnout a zbývají-li přesně 2 hráči (nebo i více takových nerozhodných dvojic), pak o pořadí hráčů v rámci těchto dvojic definitivně rozhodne vzájemný zápas.

    5. Los.

  2. Skrečovaná utkání ve skupině a jejich vliv na pořadí.

    • Za skreče se považují zápasy, ke kterým hráč nenastoupil nebo v průběhu hry ze zápasu odstoupil (např. kvůli zranění).

    • Hráč automaticky skončí na posledním místě ve skupině bez ohledu na své výsledky (neplatí pro útěchu), pokud má na svém kontě alespoň dvě skreče, případně ve tříčlenné skupině má jednu skreč nenastoupením k utkání. Jeho zápasy se do tabulky skupiny sice uvedou, ale nepočítají do celkového pořadí skupiny.

    • Pokud hráč skrečuje pouze jeden zápas, a to v jeho průběhu, tak tato skreč se započte do skóre tabulky skupiny tak, jako by se utkání dohrálo do konce a skrečující hráč prohrál všechny následující výměny (např. skrečuje-li hráč za stavu 3:1 ve svůj prospěch, dopočtený výsledek bude 3:6).

    • Pokud hráč skrečoval utkání s úmyslem pomoci jinému k postupu ze skupiny, jde o nesportovní chování a bude vyloučen z turnaje.

4. Losování pavouka o 1. místo (tj. hlavní soutěže)

  1. Do hlavní soutěže se nasadí vítězové skupin, ostatní se dolosují a doplní podle manuálu ATTour, který má k dispozici organizátor turnaje. Platí, že:

    1. vítěz skupiny 1 se umístí na první řádek pavouka

    2. vítěz skupiny 2 se umístí na poslední řádek pavouka

    3. při 4 a více skupinách se mezi vítězi skupin 3 a 4 losem určí, který půjde do 2. čtvrtky na poslední řádek a který půjde do 3. čtvrtky na první řádek

    4. při 3 skupinách se losem určí, do které čtvrtky půjde vítěz skupiny 3

    5. hráči z druhých a případně dalších míst se umístí do pavouka na zbylé volné pozice

  2. Při losování se drží pravidlo, že hráči postoupivší ze stejné skupiny z 1. a 2. místa se smějí potkat nejdříve ve finále, tedy musejí být rozděleni do opačných polovin pavouka.

  3. Pokud do pavouka o 1. místo postupují i někteří hráči ze třetích míst ve skupinách a je třeba mezi nimi rozhodnout, použije se tento klíč:

    1. Vyšší počet výher ve skupině.

    2. Vyšší rozdíl ve skóre celé skupiny.

    3. Los.

5. Konečné pořadí hráčů v turnaji

  1. Konečné pořadí se určuje podle dosažených výsledků hráčů v hlavní soutěži (pavouk o 1.místo). U hráčů, kteří nepostoupili do hlavní soutěže, pak podle dosaženého umístění ve skupinách.
    • Hráči, kteří skončili ve skupinách na posledním místě, jsou společně na posledním děleném místě.
    • Hráči, kteří nepostoupili do hlavní soutěže a skončili na stejném místě ve skupinách (např. třetí), jsou umístěni společně na děleném x-tém místě turnaje.
  2. V případě, kdy již jistý postupující ze skupiny do hlavní soutěže odstoupil z turnaje a v hlavní soutěži byl nahrazen jiným hráčem (který se do ní původně nekvalifikoval), tak odstoupivší hráč je umístěn na stejné pozici, jako kdyby hlavní soutěž hrál a prohrál hned první zápas. Pokud náhradník prohrál první zápas v hlavní soutěži, jeho umístění je dáno pořadím ve skupině (viz bod 1). Pokud vyhrál, jeho konečné umístění je dáno výsledky v hlavní soutěži.
  3. Hrají-li se zápasy o umístění, je konečné pořadí v turnaji sestaveno i z výsledků hráčů v nich dosažených.
  4. Útěcha je dobrovolná část turnaje, a proto výsledky v ní dosažené nemají vliv na konečné pořadí.

6. Absentující hráč

Pokud na turnaj nedorazí některý z hráčů, bude z turnaje odhlášen a jeho skupina – není-li k dispozici náhradník - ponížena o 1 pozici.

  • Bude-li dotčená skupina poté jen tříčlenná a nebyla-li dosud rozehrána, zápasy v ní se odehrají na 9 gamů. Je-li už jen dvoučlenná, oba hráči odehrají zápas v původním formátu do 9 gamů, do hlavní soutěže postoupí oba a bude jim nabídnuto odehrání druhého - mimosoutěžního - zápasu na 1 set, aby se před hlavní soutěží znovu rozehráli.

  • Se změnou formátu se mohou změnit i pravidla pro postupující do hlavní soutěže.

  • V mimořádných situacích a po důkladném zvážení lze turnaj místo snížení počtu hráčů ve skupině i celý turnaj přelosovat.

7. Externí pořadatel

Je-li turnaj pořádán externím pořadatelem, pak ten má povinnost řídit se pokyny ATT a pravidly ATTour. Externí pořadatel přebírá kompletní nebo část materiálního zabezpečení turnaje, kompletně zajišťuje personální obsazení a bezpečnost účastníků, diváků i hmotnou odpovědnost za případné škody způsobené během turnaje na majetku jiných osob a sportovního centra, kde se turnaj koná.

8. Technické pokyny

  1. Zápasy se hrají dle oficiálních pravidel tenisu a pravidel ČTS s výjimkami popsanými v těchto pravidlech. Technické odlišnosti:

  2. Čekací doba na soupeře (na dvorci) je 10 minut od uvedeného času utkání v rozpise (obvykle úvodní zápasy hráčů), nebo 5 minut po vyhlášení zápasu. Při nedostavení soupeře v tomto limitu může být zápas skrečován ve prospěch přítomného hráče.

  3. Na rozehrání před prvním zápasem hráče v turnaji je vymezeno nejvýše 10 minut, na rozehrání před dalšími utkáními nejvýše 5 minut.

  4. Během hry mohou být v prostoru hřiště pouze hráči a rozhodčí. Mohou zde být i diváci, pokud se chovají ukázněně, neruší hru a nepřekážejí hráčům.

  5. V průběhu utkání nemá hráč právo na přestávku vyjma okamžiku střídání stran po lichém gamu v délce 1 minuty.

  6. Mezi jednotlivými utkáními mají hráči právo na krátkou přestávku není-li pořadatelem stanoveno jinak. Pořadatel dbá na to, aby hráči nebyli přetíženi rychlým sledem utkání za sebou (2 sety za sebou lze sehrát bez přestávky).

  7. Utkání se skrečuje ve prospěch soupeře, když:

    • hráč odmítl pokračovat ve hře nebo opustil dvorec bez oznámení soupeři,

    • hráč nenastoupil včas k utkání,

    • se hráč dopouští hrubého nesportovního chování (viz Penalty systém),

    • tak stanoví pořadatel turnaje a má k tomu oprávněný důvod.

9. Hra bez rozhodčích

  1. Pro utkání hraná bez rozhodčího platí následující pravidla:

    • Každý hráč je odpovědný za všechna hlášení na své straně sítě.

    • Všechna hlášení „aut" by měla být učiněna ihned po dopadu míče a dostatečně nahlas, aby je mohl soupeř slyšet. Pokud hráč váhá, musí ponechat soupeři výhodu.

    • Pokud "aut" zahlásí hráč, který jej sám způsobil, a to hned po dopadu míče (hráč přizná chybu dříve než soupeř - typicky spoluhráč na síti ve čtyřhře), je to aut.

    • Pokud hráč chybně ohlásí míč „aut" a před další výměnou se zjistí, že byl dobrý, ztrácí bod. Se souhlasem soupeře se lze domluvit na opakování bodu.

  2. Antukový dvorec:

    • Stopa může být kontrolována pouze při konečném míči, nebo když je hra přerušena (reflexní vrácení míče je povoleno).

    • Pokud si hráč není jistý hlášením svého soupeře, může jej požádat, aby mu ukázal stopu míče. Hráč poté může přejít na opačnou stranu dvorce a podívat se na stopu.

    • Jestliže hráč smaže stopu, přiznává tím bod soupeři.

  3. Pokud dojde ke sporu, který se týká stopy míče, může být ke konečnému rozhodnutí přivolán pořadatel turnaje, který rozhodne.

  4. Pokud je hráč nespokojen s rozhodnutími svého soupeře, má právo svoji nespokojenost sdělit pořadateli turnaje.

10. Penalty systém

  1. Hráč má povinnost se na turnajích chovat slušně, čestně, hrát fair-play, dodržovat pokyny pořadatelů, řídit se pravidly turnaje a ATTour a nepůsobit žádné materiální škody. Má být vhodně a sportovně oblečen, obut a pro hru používat vhodné sportovní náčiní a obuv určenou pro daný povrch kurtů.

  2. Pokud se podle toho hráč nechová, pořadatel jej vyzve, aby se svého chování zdržel. Pokud hráč přesto své chování nezmění či zopakuje, pořadatel jej vyloučí z turnaje. Chováním hráče se následně bude zabývat rada spolku, která posoudí závažnost jeho chování a výsledek zveřejní všem registrovaným hráčům v ATTour. Udělí buď napomenutí, podmínku, nebo hráče dočasně či trvale vyloučí z turnajů ATTour.

  3. Při více drobných prohřešcích jako jsou pozdní příjezdy na turnaje, více neomluvených absencí atd. bude hráč považován za neseriózního a označován tak v seznamech přihlášek do doby své nápravy. Neseriozní hráč má povinnost hradit poplatek za hru předem z kreditu nebo na účet, jinak bude z turnaje včas odhlášen a nastoupí místo něj náhradník.

  4. Hráči plně odpovídají za případnou škodu způsobenou svým chováním na majetku sportoviště, kde se koná turnaj, nebo na majetku ATT.

  5. Hráči, ale i jiné osoby, které se účastní turnajů ATTour v různých rolích, nebo jen diváků, mají zcela zapovězeno nabízet hráčům své nebo cizí služby či produkty (typicky vlastní tenisové turnaje, prodej výživových doplňků, sportovního náčiní apod.). Takové jednání je vůči ATT považováno za nekalou obchodní praktiku a bude velmi přísně postihováno.

11. Námitky

Má-li hráč námitku týkající se průběhu turnaje, podá ji neprodleně pořadateli turnaje, který se jí bude zabývat bez zbytečného prodlení. Má-li hráč námitku týkající se jiné skutečnosti (např. bodování, zápisu výsledku...), sdělí jej ATT emailem nebo jiným vhodným písemným způsobem.

 

Ostatní

1. Dlužník a neseriozní hráč 

  1. Jestliže má hráč záporný kredit, je u ATT veden jako dlužník. Možné příčiny jsou:
    • nízký kredit při udělení stornopoplatku u nezaplacené přihlášky,
    • nezaplacený poplatek za hru.
  2. Jakákoli částka poskytnutá dlužníkem na úhradu startovného do dalších turnajů bude nejprve použita na uhrazení dluhu a teprve zbytek z ní použit pro původní účel.
  3. ATT považuje hráče za neseriózního, pokud se nedostaví na turnaj(e) bez řádné omluvy, chová se nesportovně či neeticky vůči ostatním hráčům, divákům, organizátorům, zástupocům nebo členům ATT atd., hodlá či již organizuje sérii turnajů podobného druhu jako ATT.
  4. ATT má právo dlužníky i neseriózní hráče do doby nápravy situace viditelně veřejně označovat v seznamech přihlášek do turnajů a v profilech. Má právo po nich vyžadovat platbu poplatku za hru předem, zakázat jim start na turnajích nebo zrušit hráčský účet.

2. Bezpečnost a zdraví hráčů a diváků na turnaji

Bezpečnostní podmínky jsou uvedeny v dokumentu "Podmínky využívání služeb Spolku".

3. Osobní a veřejné údaje

Osobní údaje a údaje sloužící ke komunikaci mezi spolkem a hráči/hráčkami (dále jen hráči) jsou neveřejné a jsou k dispozici pouze pověřeným členům a pracovníkům spolku. Údaje hráčů používané pro identifikaci (např. jméno, příjmení) a též organizační a statistické údaje (přihlášky, výsledky, žebříčky...) jsou na portále zveřejněny všem jeho návštěvníkům.

 

Copyright 2023 ATT Sport z.s.